Heeft mijn kat vlooien?
Vlooien of teken zijn in alle opzichten ongedierte. Ze jeuken, zijn grof en productief als ze niet goed worden behandeld. Teek kat? Dat wil je voorkomen. Het is daarom belangrijk om te weten of je kat vlooien heeft. In dit artikel krijg je meer informatie over tekenen van vlooien bij katten.
Hoe krijg een kat vlooien?
Katten kunnen bijna overal vlooien krijgen. Een van de manieren is doordat vlooien op je kat springen. Deze staan bekend als 'liftende vlooien' omdat ze 'liften' op je kat.
Vlooien kunnen ook op jou kleding gaan zitten en je kan ze zelf mee naar huis nemen. Vlooien zitten liever op huisdieren dus gaan dan eerder naar je kat toe. Hoewel het misschien ontmoedigend lijkt om te weten hoe gemakkelijk katten vlooien kunnen oppikken, is er één belangrijk ding om te onthouden. Vlooien zijn gemakkelijk te vermijden als je een regelmatige vlooienbehandelingsroutine volgt.
Symptomen vlooien bij katten
De gemakkelijkste manier om te zien of uw kat vlooien heeft, is door te kijken of je kat de volgende symptomen vertoont. Als je kat vlooien heeft gaat je kat vaak veel krabben, bijten en likken. Vlooien zorgen ervoor dat katten jeuken en geïrriteerd raken. Daarom is krabben een van de bekendste manieren om te zien of je kat vlooien heeft. Ook kan je kat last krijgen van haaruitval en huidproblemen. Als je kat zichzelf ernstig krabt en bijt dat ze haar verliest of de huid breekt, kan dit een teken zijn van een ernstige vlooienplaag. Ook kan een verandering in het gedrag van je kat duiden op een vlooienplaag.
Hoe vlooienplaag behandelen?
Als je kat tekenen van vlooien vertoont kanje het beste snel handelen, vooral als je hem of je huis niet hebt beschermd. Een volwassen vrouwelijke vlo kan tot 50 eieren per dag leggen, dus een vlo kan snel honderden worden als hij niet wordt behandeld. En elke dag dat je het niet behandeld, zal je kat er meer last aan ervaren. Als je meer dan één huisdier hebt, is het belangrijk om alle dieren te controleren en te behandelen op vlooien. Zelfs als één van je huisdieren de hele tijd binnen blijft, kunnen ze nog steeds besmet raken door vlooien die door je andere huisdieren zijn opgepikt. Het is verstandig om al je katten een vlooienbehandeling te geven. Net als bij geneesmiddelen voor mensen bestaat er een kleine kans dat je kat overgevoelig is voor een van de actieve ingrediënten van de vlooienbehandeling. Als je kat overmatig blijft krabben op de toedieningsplaats of als je haaruitval of roodheid opmerkt stop dan gelijk met de vlooienbehandeling en neem contact op met je dierenarts.