Last van emelten in de tuin? Zo kom je er snel van af!

  • Jack
  • Geen reacties

Lijkt het wel alsof er steeds meer gele plekken op je grasmat ontstaan? Wordt je tuin bijna geplaagd door vogels die in de grasmat lopen te pikken? Dan heb je waarschijnlijk last van emelten in de tuin. Deze beestjes kunnen een flinke schade aanrichten in je tuin en je hebt al snel last van een plaag, dus het is belangrijk om snel in te grijpen. In dit blog lees je de beste tips om dit op een effectieve manier te doen.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven die uit de eitjes van langpootmuggen komen. Een langpootmug legt tot wel 400 eitjes per keer op verschillende plaatsen in de grasmat en als deze allemaal uitkomen ontstaat er al snel een plaag van emelten. Komen de larven uit eitjes die in het najaar gelegd zijn? Dan zijn ze ook nog eens goed bestand tegen koude temperaturen en zelfs tegen vorst. De larven hebben een bruin-grijze kleur, worden ongeveer 5 centimeter groot en hebben qua uiterlijk wel wat weg van wormen. 

Hoe kun je emelten bestrijden?

Als je last hebt van emelten in de tuin, kun je de emelten bestrijden in het voorjaar en in de zomer. In deze periode is de bodem namelijk warmer, wat de bestrijding ten goede komt. Je kunt zowel natuurlijke als chemische bestrijdingsmiddelen inzetten tegen emelten. Hieronder worden de verschillende manieren van bestrijding toegelicht.

 

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen 

Wil je de emelten op een natuurlijke wijze bestrijden? Dan kun je aaltjes tegen emelten aanschaffen en deze loslaten in je gazon. Deze aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de larven. De aaltjes zullen het lichaam van de larven binnendringen en van binnenuit opeten. Zo worden de larven op natuurlijke wijze gedood. 

Chemische bestrijdingsmiddelen 

Kies je voor een chemische bestrijding van de emelten? Dan kun je hier speciale bestrijding korrels voor aanschaffen. Deze korrels maak je vervolgens vochtig door ze met de tuinslang te besproeien. De chemische stoffen uit de korrels zullen de emelten eerst volledig verlammen en vervolgens doden. Er zijn echter ook meer effectieve chemische bestrijdingsmiddelen tegen emelten. Deze zijn vaak niet beschikbaar voor particulieren. Daarom doe je er goed aan om, als je de larven chemisch wil bestrijden, een professioneel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Dit  bedrijf zal over effectievere middelen beschikken om de emelten zo snel mogelijk te doden en uit je tuin te verwijderen.

Drop Your Comment

Proudly powered byWordPress. Theme byWeblizar.